Центар је 2014. године започео пројекат пописа жена жртава рата страдалих у рату у Бих 1992-1995. Пописом су обухваћене жене српске националности, страдале од различитих облика ратне тортуре: жене заробљене, заточене у логорима, у кућном притвору, сексуално злостављане, силоване, рањене, убијене. Формирана је посебна база података за жене жртве, а сваки унос је заснован на доступној валидној документацији. Имена жена, врста страдања и документација су заштићени и нису доступни јавности.

Центар је 2014. године реализовао први институционални пројекат за жене жртве сексуалног насиља у рату под називом „Снага је у нама“, финансиран средствима FIGAP . Будући да се радило о првом пројекту, његов циљ је било подизање свијести јавности; успостављање двосмјерне комуникације између жена које су преживјеле сексуално насиље у рату и институција власти, те психо-социјално оснаживање жена жртава рата. Пројекат је реализован у партнерству са „Удружењем жена жртава рата Републике Српске“.

Једна од најважнијих порука на којој су инсистирале жене учеснице пројекта била је да је важећи Закон о цивилним жртвама рата неадекватан јер су услови за стицање статуса цивилне жртве рата крајње ригорозни и за велики број жена жртава неоствариви. Управо због немогућности да остваре своја права, жене жртве се осјећају запостављене, маргиналозиване и заборављене.

На основу тих искустава, Центар је, у сарадњи са надлежним министартсвима Владе Републике Српске и УН агенцијама, учествовао у радним групама на изради новог закона о цивилним жртвама рата. Нови закон, Закон о заштити жртава ратне тортуре, у форми нацрта је ушао у процедуру у Народној скупштини Републике Српске, а његово усвајање се очекује у току 2018. године. Народна скупштина Републике Српске је на 23. сједници одржаној 22.02.2018. размотрила Нацрт закона и упутила га на јавну расправу у трајању од 30 дана.

Члан 16. Закона о заштити жртава ратне тортуре дефинише улогу Центра приликом издавања увјерења да је лице било изложено ратној тортури. Зато још једном позивамо све грађане/грађанке који посједују било какве податке о лицима страдалим у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске 1992-1995. (погинули, убијени, нестали, затварани, мучени...), те о свједоцима или лицима која су починила ратне злочине или тешка кршења људских права, да нам се јаве.

У априлу 2018. у бази Центра је евидентирано 1803 жена жртава, од којих је 696 жртава ратног силовања.

 

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.