zene-logo

Удружење жена жртава рата Републике Српске

Удружење жена жртава рата Републике Српске је основано у Броду 7.12.2012. Конститутивна сједница је одржана у Средњошколском центру, који је у протеклом рату служио као сабирни центар за Србе са подручја бродске регије.

Удружење жена жртава рата Републике Српске је  прво самостално удружење које окупља жене српске и других националности,које су током Одбрамбено-отаџбинског рата заједно преживјеле разне врсте злостављања, (застрашивање, премлаћивање, силовање, ....)у логорима, затворима исабирним центрима.

Велики број жена, дјевојчица и дјевојака је страдаоувеликим мукама. Један број женакојесу преживјелезлостављања, повукле су се у себе и данас се налазе на маргинама свих области друштвеног живота.

Оснивање Удружења жена жртава рата Републике Српске финансијски је помогло Министарство рада и борачкоинвалидске заштите Владе Републике Српске. Такође, сву организациону и правну помоћ пружила нам је Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.

Основни циљеви Удружења су:

  • окупљањеи евидентирање преживјелих жена које су злостављане у муслиманским и хрватским логорима и затворима;  
  • остваривање статусацивилне жртве рата, а тиме и свих права која произилазе из тог статуса;
  • инсистирање да се против злостављача покрену судски процеси;
  • остваривање бесплатне и увијек доступне здравствене заштите;
  • информисање домаће и свјетске јавности о злостављању жена у муслиманским и хрватским логорима, затворима и сабирним центрима током Одбрамбено-отаџбинског рата, чиме ће истина о рату у БиХ бити вјерније приказана јавности;
  • пружање подршке свакој чланици у остваривању права на различите видове помоћи: материјалну, здравствену, психолошку и правну помоћ;
  • напори да се чланице укључе у свакодневни живот и друштвене токове.

Код остваривања ових и осталих циљева, Удружењеће сарађивати са свим владиним институцијама у РС и  невладиним организацијама и удружењима који нам могу помоћи.

Чланице  Удружења су из Републике  Српске,а централна канцеларија се налази у Градишци. На самом почетку, приликом оснивања, Удружење је бројало 40 чланица. Годину дана касније, има нас више од 180. Сматрамо да ће се овај број повећати.

Удружење је основано као правно лице и има своје органе  управљања.Предсједница Удружења је Божица Живковић-Рајилић. Потпредсједница је Сава Гудало, а предсједник Скупштине је Радојка Пандуревић.

Овим путем ПОЗИВАМО  све жене - било гдје да се налазе - које су преживјеле злостављање у муслиманским и хрватским затвориматоком Одбрамбено-отаџбинског рата,ДА СЕ ПРИЈАВЕ У УДРУЖЕЊЕ,  да се заједно договоримо и  покушамо изборити за своја права и свој положај у нашој Републици Српској, а тиме и у БиХ

Пријавити се можете лично на адресу: Видовданска 7 (црвена зграда), Градишка, или путем мејла:

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.