РЕПУБЛИКА СРПСКА У ОДБРАМБЕНО-ОТАЏБИНСКОМ РАТУ

 

Дуготрајни значај настанка и историје Републике Српске у тренутку писања овог текста је тешко сагледив са свих аспеката. Питање српске државности кроз историју значајна је тема као што су и вишеслојни и динамични процеси који је карактеришу. Развалине прве и друге Југославије донијеле су у српско друштво одређену дозу дезоријентисаности. Међутим, у прве двије декаде XX вијека у српском друштву све чешће се може чути реченица како је Република Српска наша највећа побједа на размеђу милинијума.

Ниједног момента аутори дјела нису имали амбицију да ће оно дати коначне одговоре и обухватити све догађаје битне за Републику Српску у Одбрамбено-отаџбинском рату. Свјесни илузорности таквих евентуалних настојања жељели смо обухватити тек основни хронолошки и фактографски оквир, који може изродити неравномјерне заступљености појединачних догађаја зарад покушаја успостављања основа који чека детаљне дораде и нова истраживања.

За настајање коначног текста кориштена су поглавља углавном написана за ово издање, али и поједини, од стране уредника прилагођени, текстови рађени у оквиру различитих истраживања и објављивања аутора.

Књигу у електронском издању можете преузети ОВДЈЕ.

 

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.