ponedjeljak, 02 septembar 2019 20:15

Nastavak suđenja Dudakoviću

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću i još 15-orici pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin nad civilima na području opština Bihać i Cazin.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić. Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i tako onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih još se traga. Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin. Predmet u odnosu na Aleta Hodžića je razdvojen, nakon što je Sud dobio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada za to budu stečeni uslovi.

Na ročištu održanom 26. avgusta pročitan je iskaz preminulog svjedoka Tužilaštva BiH Dušana Filipovića u kojem je naveo da je nakon zarobljavanja tokom vojne akcije "Sana 95" odveden u vojni hangar u Bosanskom Petrovcu gdje je zatekao između 70 i 80 srpskih civila, među kojima je bilo četvoro djece, te da su neki izvođeni napolje i da se po povratku na njima vidjelo da su premlaćivani. Filipović je naveo da su u hangaru bili i pripadnici Vojske Republike Srpske, ali da ne zna koliko ih je tačno bilo, jer su zarobljeni srpski vojnici stalno odvođeni u Bihać, a dovođeni novi. Pročitan je i iskaz preminulog svjedoka Mile Novakovića, koji je rekao da je početkom akcije "Sana 95" sa ukućanima napustio selo Risovac u opštini Bosanski Petrovac, a da je njegov otac Slavko odbio da napusti kuću. Novaković je izjavio da je u avgustu 1999. od rođaka Radovana čuo da je iznad kuće u Risovcu pronađen nepotpun skelet njegovog oca i lična karta, koji je kasnije identifikovao i patolog Željko Karan. Svjedok je rekao da je njegova rodica Koviljka Novaković, koja je sa nekoliko mještana ostala u selu, ubijena pored svoje kuće, da su ubijeni i Milan Dragosavac i Dragan Ilić, a da su neki seljani razmijenjeni.

Kontakt

Trg jasenovačkih žrtava 4, 78000 Banja Luka
051 / 247 472
051 / 247 597
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.