ponedjeljak, 02 septembar 2019 19:53

Vozuća: Marš “Stazama egzodusa 1995-2019”

U mjestu Vozuća u Federaciji BiH 10. septembra biće održan marš "Stazama egzodusa", u okviru obilježavanja 24 godine od progona Srba iz ovog naselja u dolini rijeke Krivaje i južnog dijela Ozrena, koje organizuje Zavičajno udruženje Zavidovićana u Doboju.

Predsjednik ovog udruženja Zoran Blagojević rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da će to biti 12. po redu marš i da će mu prethoditi svečana akademija u Doboju, koja će biti održana 9. septembra s početkom u 19.00 časova. On je naveo da je od 10. do 24. septembra 1995. godine, u napadima muslimanskih snaga i odreda "El mudžahedin" ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske, dok se za njih 129 još traga, te dodao da je tada iz 30 sela protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova. "Šta je sa našim nestalim i šta je sa tijelima poginulih", upitao je Blagojević, naglasivši da organizatori obilježavanja stradanja Srba traže da odgovorni za strašne zločine nad srpskim borcima i civilima, uključujući i odsijecanja glava zarobljenicima, budu procesuirani. Prema njegovim rečima, na maršu "Stazama egzodusa", 10. septembra, prvo će se ići autobusima iz Doboja do crkve na Ozrenu, u mjestu Tumare. "Odatle pješačimo 22 kilometara do Stoga /do Crkve Svetog Georgija/ i tu ćemo organizovati parastos za sve naše poginule i nestale", rekao je Blagojević i dodao da je u porti te crkve bila masovna grobnica sa 21 tijelom, od kojih je 19 bilo obezglavljeno.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić rekao je da je na Vozući počinjen strašan zločin i klasično etničko čišćenje. "To se navodi i u presudi /bivšem komandantu Glavnog štaba takozvane Armije BiH/ Rasimu Deliću u Haškom tribunalu. U takvom Haškom tribunalu koji je potpuno selektivno radio u toku svog mandata rečeno je da su na području ozrensko-vozućkog ratišta počinjeni sadistički i rasprostranjeni zločini", naglasio je Kojić. On je naveo i da, od kada su predmeti o tim zločinima predati pravosudnim institucijama na nivou BiH, nema procesuiranja, osim jednog koji je počeo 2015. godine. "To je proces koji se vodi protiv /komandanta Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin"/ Sakiba Mahmuljina koji je da zlo bude veće predložen da dobije povelju grada Zenice, što znači da se i bošnjački političari rugaju svima koji su preživjeli strašne torture, porodicama koje su sahranile svoje obezglavljene muževe, očeve i djecu ili onim porodicama koje još nisu pronašle svoje najmilije, a takvih je 129", rekao je Kojić. Srbi iz Vozuće su surovo prognani u operaciji takozvane Armije BiH "Uragan" koja je trajala od 10. do 24. septembra 1995. godine, a prethodilo joj je NATO bombardovanje i uništavanje srpskih civilnih repetitora i objekata. Na tri lake pešadijske brigade Vojske Republike Srpske napadalo je 23.000 vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, odred "El mudžahedin" uz podršku NATO snaga za brza dejstva.

Tada je spaljeno 30 sela, protjerano 1.920 porodica sa 7.680 članova, ubijeno više od 500 vojnika i civila. Posmrtni ostaci više od 120 srpskih vojnika i civila još se traže, uz stalne opstrukcije i prikrivanje svjedoka i dokaza.

Kontakt

Trg jasenovačkih žrtava 4, 78000 Banja Luka
051 / 247 472
051 / 247 597
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.