utorak, 28 maj 2019 00:06

Izložba o ratnom putu Prvog bataljona vojne policije

U Zavičajnom muzeju u Gradišci otvorena je izložba “Da se ne zaboravi”, koja o ratnom putu Prvog bataljona vojne policije – Prvog krajiškog korpusa svjedoči fotografijama, dokumentima, ordenima i uniformama.
Kroz Prvi bataljon vojne policije prošlo je 1.200 boraca, a njih 69 dalo je život za odbranu srpskog naroda, a više od 400 je ranjeno.

DSC 0015 1158x777
Jedan od ratnih komandanata ovog bataljona, general Dragomir Keserović rekao je da je Prvi bataljon vojne policije bio jedna od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske.
To dokazuje činjenica da je to jedina jedinica Vojske Republike Srpske koja je odlikovana sa dva najveća ordena za ratne zasluge – Ordenom Nemanjića i Medaljom Petra Mrkonjića. Od 1991. godine i zaštite srpskog naroda u zapadnoj Slavoniji, do ratnih dešavanja u BiH, jedinica je neprekidno bila u pokretu i angažovana tamo gdje je bilo najteže. Nema zadatka koji jedinica nije uspješno izvršila – istakao je Keserović. Keserović je naglasio da je, s obzirom na to da nekadašnji pripadnici umiru, odlučeno da se priredi ova izložba, a napisana je Monografija Prvog bataljona vojne policije pod nazivom “Birani da budu najbolji”.

DSC 0032 1158x777
Autor izložbe Đorđe Malić, koji je i sin jednog od pripadnika Prvog bataljona vojne policije, rekao je da je, osim u Gradišci, izložba krajem prošle godine održana u Banjaluci. -Odlučili smo da izložba bude organizovana u Gradišci jer je bila važna na ratnom putu vojne policije. Iz Gradiške se kretalo u prve borbene akcije i dosta boraca ima lijepe uspomene iz ovog grada – kaže Malić.
Jedan od 36 pripadnika Prvog bataljona vojne policije iz Gradiške, Vitomir Misimović kaže da ratni put nije bio lak i da je ponosan na svoje saborce. -Ratni put je bio težak, ali smo svi ponosni na njega, ponosni na našu jedinicu i saborce koji su položili živote u temelje Republike Srpske – istakao je Misimović.

DSC 0017 1158x777
Izložbi, koju je otvorila zamjenik gradonačalnika Gradiške Dragana Ilić, prisustvovali su predsjednik Skupštine grada Milenko Pavlović, predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih, bivši pripadnici Prvog bataljona vojne policije i brojni građani.

Izvor: Moja Gradiška

Kontakt

Trg jasenovačkih žrtava 4, 78000 Banja Luka
051 / 247 472
051 / 247 597
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.