sreda, 28 februar 2018 15:23

IZVJEŠTAJ CENTRA U NARODNOJ SKUPŠTINI

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih civila Milorad Kojić izjavio je da se, zaključno sa avgustom 2017. godine, traži još 1.672 lica i da do zastoja u traženju nestalih Srba dolazi formiranjem Instituta za nestala lica BiH.

On je na sjednici Narodne skupštine Srpske, podnoseći izvještaj o analizi i planu aktivnosti na traženju nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, naveo da su od ukupnog broja lica za kojim se traga 1.025 civili, od čega devetoro djece i 316 žena.

"Za najveći dio pronađenih i identifikovanih lica postoje kompletni forenzički nalazi, obrada tijela sa foto-dokumentacijom", dodao je Kojić.

On je kao primjer zastoja u traženju Srba koji je nastao formiranjem Instituta naveo da je za prvih pet mjeseci rada tog instituta identifikovano 600 Bošnjaka i osam Srba, i da su takvi poražavajući rezultati postali praksa i u narednim godinama.

Kojić je dodao da su za 1.329 lica sa spiska nestalih, članovi njihovih porodica dali krv za DNK analizu, čime su stvorene pretpostavke za spajanje i dobijanje pozitivnih DNK nalaza.

"Međutim, laboratorija za DNK-a analizu Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ izvijestila je da se krvni i koštani uzorci ne podudaraju, odnosno da tijela ne mogu biti identifkovana, što je za porodice nestalih neprihvatljivo", rekao je Kojić.

On je naveo i da ICMP, koji je i suosnivač Instituta za nestala lica BiH, uporno brani rad Instituta, na koji ima i veliki uticaj, podsjetivši na stav Srpske da je najvažnije reformisati taj institut tako što bi u budućem radu bio oslobođen uticaja te komisije, kao i da je potrebno obezbijediti učešće institucija Srpske u izboru članova Kolegijuma direktora, Upravnog i Nadzornog odbora Instituta.

Kojić je istakao da realizacija u procesu traženja nstalih lica zavisi od konačnog ishoda pregovora koji se vode oko preuzimanja uloge suosnivača.

On je naveo da u početku Tužilaštvo BiH nije pozivalo institucije Srpske na ekshumacije, ali da je uz uložene napore popravljeno takvo stanje.

"Srpska se zalaže da pitanja ekshumacija vode okružni i kantonalni sudovi kako bi se taj proces ubrzao, postao kvalitetniji i dobio svoju humanu dimenziju u potpunosti", kaže Kojić.

Prema njegovim riječima, urađen je projekat popisa i evidentiranja srpskih žrtava i u bazi podataka ima 29.099 smrtno stradalih lica srpske nacionalnosti koje prati više od 82.000 dokumenata.

Kojić je rekao da je Centar prikupio dokumentaciju sa više od 1,2 miliona stranica, koja se odnosi na rat i ratne zločine u BiH, te je nastavljeno sa radom kada je riječ o stradanju Srpkinja i u bazi podataka postoji više od 1.600 imena.

"Započeto je i istraživanje stradanja kolone JNA u Tuzli u maju 1992. godine i u narednom periodu će biti prezentovani rezultati tog istraživanja u vidu publikacije. U okviru projekta djeca žrtve rata pripremljena je i publikacija o stradanju 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru 1992. godine", naveo je Kojić.
BANJALUKA, 28. FEBRUARA /SRNA/

Kontakt

Trg jasenovačkih žrtava 4, 78000 Banja Luka
051 / 247 472
051 / 247 597
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.