sreda, 28 jun 2017 00:00

PROMOCIJA KNjIGE "DIVERZIJA NA TUZLANSKOM TRGU KAPIJA"

 

BANjALUKA, 27. JUNA

U Banjaluci će danas biti promovisana knjiga Ilije Brankovića "Diverzija na tuzlanskom Trgu Kapija", čiji je izdavač Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila.

Na promociji će govoriti zamjenik direktora Centra Nevenko Vranješ, general Petar Škrbić, šef tima odbrane generala Đukića Milorad Ivošević i balistički vještak Mile Poparić, najavljeno je iz Centra.

Iz Centra podsjećaju da je 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji stradalo 71 lice, a više od 130 je teže i lakše ranjeno.

Za ovaj događaj general Vojske Republike Srpske Novak Đukić osuđen je na 20 godina zatvora za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tokom sudskog procesa u ovom predmetu, a i kasnije, u javnosti se pojavila sumnja u presudom utvrđene okolnosti, koje se odnose na vrstu eksplozije i način na koji je do nje došlo.

Republički centar i Tim odbrane generala Novaka Đukića, uz podršku Ministarstva odbrane Srbije, istražili su i rekonstruisali događaj na tuzlanskoj Kapiji.

Rezultat tog rada su naučno i stručno utemeljeni nalazi i mišljenja vještaka iz Češke, Francuske, Izraela, Srbije i Republike Srpske, koji osporavaju vještačenja na osnovu kojih je osuđen general Đukić.

Promocija knjige biće održana u 19.00 časova u Kulturnom centru "Banski dvor".

Osim Centra za za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila, izdavač knjige je i Fondacija "Pravda za Novaka Đukića".

 

Kontakt

Trg jasenovačkih žrtava 4, 78000 Banja Luka
051 / 247 472
051 / 247 597
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.