sreda, 09 mart 2016 00:00

Optužnica za ratne zločine nad Srbima u Čapljini i Dretelju

Sarajevo, 9. marta

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri lica, nekadašnja pripadnika HOS-a, koji su optuženi da zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Čapljine i logora "Dretelj".
Optužnica je podignuta protiv Miroslava Hrstića /67/, Ivana Medića /64/, Miljenka Nogolice /54/ i Tonće Rajiča /45/, svi državljani BiH i Hrvatske, saopšteno je iz Tužilaštva.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH u proljeće i ljeto 1992. godine, u svojstvu komandanta i pripadnika HOS-a i HVO-a, na području Čapljine, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, lokalnom stanovništvu sa područja Čapljine, kao i zarobljenicima u logoru "Dretelj".

U optužnici se navodi da su optuženi lično, kao i sa drugim pripadnicima HOS-a i HVO-a, učestvovali u mučenju, premlaćivanju, pljačkanju civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Čapljine, njihovom odvođenju u logor "Dretelj", kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena srpske nacionalnosti na izrazito ponižavajuće načine.

Optuženi se terete za mučenje i nanošenje teških tjelesnih povreda žrtvama, te nanošenje fizičkih i psihičkih povreda žrtvama koje i danas osjećaju posljedice.

"Zločini navedeni u optužnici, kao i drugi počinjeni zločini, uticali su na progon i iseljavanje civilnog stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i doline Neretve, koje se do danas nije vratilo na svoja ognjišta i živi u raseljenju širom BiH, regiona i svijeta", navodi se u saopštenju.

Četvorica optuženih terete se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

SRNA, 09.03.2016.

Kontakt

Trg jasenovačkih žrtava 4, 78000 Banja Luka
051 / 247 472
051 / 247 597
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.