petak, 20 novembar 2015 00:00

OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NAD SRBIMA U MRKONJIĆ GRADU I JAJCU

SARAJEVO, 20. NOVEMBRA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg pripadnika vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Joza Lovrenovića /46/ iz Jajca zbog ratnog zločina nad srpskim zarobljenicima na području opština Mrkonjić Grad i Jajce.
Prema navodima optužnice, Lovrenović i njemu poznati vojni policajci zarobili su u zaseoku Šebezi grupu aktivnih i rezervnih pripadnika Stanice javne bezbjednosti /SJB/ Mrkonjić Grad i, prilikom sprovođenja, on je jednog zarobljenika vrijeđao i udarao kundakom puške, a potom ga ubio.

Optuženi je prišao još jednom zatvoreniku koji je bio na začelju kolone i poslije kraće prepirke sa njim ubio ga iz automatske puške.

Lovrenović je optužen da je od juna do avgusta 1992. zajedno sa pripadnicima vojne policije HVO-a Jajce privodio u prostorije SJB u tom mjestu grupe zarobljenika aktivnih i rezervnih pripadnika SJB Mrkonjić Grad i Vojske Republike Srpske, te ih prilikom saslušanja u više navrata mučio, fizički i psihički zlostavljao.

On ih je udarao nogama, rukama, policijskim i improvizovanim palicama, kablom, kačio ih na vješalicu da bi im vadio zube iz usne šupljine, gasio cigarete po cijelom tijelu i tako im nanosio snažan bol.

Iz Tužilaštva BiH navode da je optužnica proslijeđena Sudu BiH.

SRNA, 20.11.2015.

Kontakt

Trg jasenovačkih žrtava 4, 78000 Banja Luka
051 / 247 472
051 / 247 597
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.