petak, 09 oktobar 2015 00:00

20 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

Mrkonjić Grad, 9. oktobra

Obilježavanje 20 godina od stradanja Srba u 13 zapadnokrajiških opština počeće večeras u Mrkonjić Gradu gdje će biti održana tribina "Dvadeset godina od stradanja Srba od hrvatske, muslimanske i NATO agresije u Mrkonjić Gradu".
Tribina će biti održana u 18.00 časova u Kulturnom centru u Mrkonjić Gradu.

U septembru i oktobru 1995. godine na najsvirepiji način u 13 zapadnokrajiških opština ubijeno je 1.644 vojnika i civila, a 120.000 Srba protjerano je sa vjekovnih ognjišta.

Za sve ubijene krajiške Srbe i za 181 srpsku žrtvu iz masovne grobnice pronađene u Mrkonjić Gradu sutra će biti služen parastos u kapeli Svetog Marka.

Potom će biti položeni vijenci na Spomen-obilježje masovne grobnice i na centralni spomenik poginulim srpskim borcima na Trgu srpske vojske, nakon čega će uslijediti obraćanje zvaničnika i kulturno-umjetnički program.

Hrvatska regularna vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom - Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.

Te opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage protjerale su oko 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je oko 680 miliona KM. Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.

U ovoj operaciji učestvovao je i Peti korpus Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković o čemu postoji video-zapis na kome se vidi kako izdaje naredbu da se uništi sve što je srpsko na ovim prostorima.

Iako su poznati i nalogodavci i počinioci, za ove zločine još niko nije odgovarao.

U zapadnom dijelu Krajine svake godine 10. oktobra obilježava se godišnjica od stradanja Srba.

SRNA

Kontakt

Trg jasenovačkih žrtava 4, 78000 Banja Luka
051 / 247 472
051 / 247 597
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.