četvrtak, 13 avgust 2015 00:00

Određen pritvor osumnjičenom Mati Baotiću

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 12. augusta 2015. godine donio rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva te je prema osumnjičenom Mati Baotiću određen jednomjesečni pritvor. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 10. septembra 2015. godine ili do nove odluke Suda.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo za koje se tereti, te je odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i zbog osnovane bojazni koja ukazuje da će osumnjičeni, ukoliko se nađe na slobodi, ometati krivični postupak uticajem na svjedoke.

Mato Baotić je osumnjičen za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka e) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.
Baotić je osumnjičen da je kao pripadnik Vojne policije u sklopu Hrvatskog vijeća odbrane od maja do novembra 1992. godine na području opštine Orašje, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Osumnjičeni je pod istragom zbog sumnje da je za vrijeme rata silovao dvije žene.
Baotić je osumnjičen da je tokom maja 1992. godine zajedno sa još jednim licem, odveo jednu ženu u kuću na području opštine Orašje, gdje su je uz psihičko i fizičko maltretiranje obojica silovali.
Osumnjičeni se tereti i da je u prostorijama osnovne škole koje su služile kao zatvor za civile srpske nacionalnosti, dok je obavljao dužnost komandira Drugog odjeljenja Vojne policije, koristeći slobodan pristup zatvorenicima, zajedno sa još jednim licem silovao civila čime je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Sud BiH, 13.08.2015.

Kontakt

Trg jasenovačkih žrtava 4, 78000 Banja Luka
051 / 247 472
051 / 247 597
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.