ponedjeljak, 03 avgust 2015 00:00

Predstavljen "Bilten" sa imenima poginulih i nestalih Srba

Banstol, 2. avgusta.
Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac

predstavio je danas u fruškogorskom naselju Banstol "Bilten 1995-2015" u kome je prvi put objavljen integralni spisak 7.210 poginulih i nestalih Srba na području Hrvatske i Republike Srpske Krajine od 1990. do 1998. godine.
"Bilten na srpskom i engleskom jeziku izašao je danas iz štampe i sutra će biti podijeljen svim diplomatskim predstavništvima u Srbiji", rekao je Štrbac novinarima u Banstolu, gdje će biti građena crkva posvećena žrtvama vojne akcije "Oluja".

On je dodao da su na integralnom spisku poginulih i nestalih Srba u "Biltenu" svoje mjesto našle i žrtve "Oluje". "Na spisku se nalaze 1.853 žrtve `Oluje`, kao i 851 nestalih u toj zloglasnoj akciji hrvatske vojske", rekao je Štrbac.

On kaže da je "Oluja" specifična po tome što su u toj vojnoj akciji stradali uglavnom srpski civili.

"U `Oluji` je stradalo 65 odsto civila i čak 27 odsto žena. Više od 50 odsto stradalih su stariji od 65 godina života. To dovoljno o govori o izrazito zločinačkom karakteru te vojne akcije", rekao je Štrbac.

Odgovarajući na pitanje koliko je država Hrvatska dužna prognanim Srbima po osnovu uništenih domova, otete imovine i zemlje tokom rata, Štrbac kaže da procjene ukazuju na 30 milijardi evra.

"Međutim, ono što je bitnije od svakog novca su izgubljeni životi koji su nenadoknadivi. Tu su i porušeni spomenici, pravoslavne crkve i drugi objekti koji su pripadali Srbima, a zaista su neprocjenjive vrijednosti", rekao je Štrbac.

On je naveo da je i sam žrtva rata u Hrvatskoj jer su mu u toj zemlji ostali grobovi oca i sina, koje ne može da posjeti.

"Ko može procijenti moj bol što ne mogu posjetiti grobove svog oca i sina, jer mi hrvatske vlasti ne dozvoljavaju da uđem u tu državu iz samo njima znanih razloga", pita Štrbac.

On kaže da se Srbi mogu nadati da će povratiti nešto od svoje izgubljene imovine u Hrvatskoj.

"U tom smislu, dobar je znak, rekao bih, što se država Srbija, Danom sjećanja prvi put `umiješala` u obilježavanje stradanja Srba. Država Srbija i Republika Srpska, jedine dvije preostale srpske države, mogle bi biti kamen-međaš da se promijene odnosi prema srpskim žrtavama, kao i imovini koju su izgubili", rekao je Štrbac.

Upitan kako gleda na pritiske Zapada sa ciljem nestanka Republike Srpske i šta bi se desilo da se taj scenario i ostvari, Štrbac kaže da bi posljedice po Srbe bile stravične.

"Ukoliko bi nestala Republika Srpska, malo toga bi podsjećalo da su u BiH nekad živjeli Srbi. Desila bi se nova tragedija poput one koja je zadesila Srbe u Hrvatskoj nestankom Republike Srpske Krajine. Uostalom, pitam Zapad, da li je vrijednija teritorija bez 220.000 ljudi, koliko ih je prognano u `Oluji` ili su vrijedniji ljudi", rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, spomenika žrtvama "Oluje", kao što će to na duhovni način biti buduća crkva u Banstolu, trebalo bi biti i više.

"Ovakvih crkava sjećanja na žrtve `Oluje` trebalo bi u Srbiji da bude mnogo više nego što je to danas. I ne samo crkava-spomenika. Čujem da ju je ovdašnji narod već prozvao crkvom-optužnicom jer ukazuje na jedan od najvećih zločina u 20. vijeku. Ime je dobro da vijekovima stoji, optužuje, podsjeća i upozorava da se takav zločin nikad i nikom na svijetu ponovo ne desi", rekao je Štrbac.

Kod krsta na mjestu gdje će biti podignuta crkva sjećanja na žrtve "Oluje", koja je dobila ime Blage Marije, u utorak, 4. avgusta, episkop sremski Vasilije služiće parastos povodom 20 godina od stradanja Srba u akciji "Oluja".

Banstol je naselje sa oko 3.500 žitelja od kojih su 95 odsto Srbi prognani iz Hrvatske poslije "Oluje".

SRNA, 03.08.2015.

Kontakt

Trg jasenovačkih žrtava 4, 78000 Banja Luka
051 / 247 472
051 / 247 597
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.