četvrtak, 04 jun 2015 00:00

23 godine od masakra nad Srbima u Ledićima

Služenjem parastosa, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u selu Ledići, kod Trnova u Federaciji BiH, danas su obilježene 23 godine od svirepog ubistva srpskih civila iz ovog sela, zločina za koje još niko nije odgovarao. Pripadnici muslimanskih snaga su u junu 1992. godine mučki ubili 24 srpska civila u selu Ledići - najstarija žrtva Ikonija Vasić imala je 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović - 18 mjeseci.

U zločinačkom pohodu komšija ubijeno je deset članova porodice Vasić, devetočlana porodica Tešanović, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Jelenka Subotić /80/, sa suzama u očima, govori da su joj u ovom selu od zločinačke muslimanske ruke stradali kćerka, zet i dvoje unučadi, Danijela i Dragomir.

"Moje srce je ranjeno već 23 godine, obnevidjela sam i šećernu bolest dobila od tuge za njima. Ali, hvala Bogu, imam još djece i sa njima čuvam uspomenu na naše najmilije koji su pobijeni ovdje u Ledićima“, rekla je Jelenka novinarima.

Gordani Elez ubijen je otac Savo Kenjić. Ona ističe da je njen otac, tada pedesetdevetogodišnjak, bio apsolutno nevin čovjek, kao i i ostali mještani ovog sela koji su stradali na izuzetno svirep i jeziv način.

"Nažalost, pravosudni organi o ovom zločinu ćute više od 20 godina, tako da je van svake pameti govoriti i upućivati im kritike za nerad, svaki put iznova. Moja majka je u međuvremenu umrla, umiru i drugi članovi porodica stradalih, pa se plašim da uskoro neće više niko ni biti živ da svjedoči o zločinima nad Srbima u selu Ledići, i da pravda nikad i neće biti zadovoljena", rekla je Elezova.

Milosav Vasić je podsjetio na tragičnu smrt svoje devedesetdvogodišnje bake Savke, koju su muslimanski zločinci zaklali u porodičnoj kući, odsjekli joj glavu i sakrili, tako da ju je porodica morala sahraniti bez glave.

Predsjednik Udruženja građana "Moje ognjište" iz Trnova Slavko Vasić ponovio je da je ogorčen i razočaran radom Tužilaštva i pravosuđa BiH koji ne čine ništa u ovom slučaju, ali i predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj, jer nije učinjeno doslovno ništa na rasvjetljavanju ovog zločina.

"Niko se do sada nije osvrtao na zločin u Ledićima. Mene, čija su tri člana porodice - otac, majka i baka - stradali u tom zločinu, nikada niko nije pozvao ni iz Tužilaštva ni iz pravosuđa?! Kome su krive bile čak 15 žena koje su zvjerski ubijene u ovom pokolju?", pita Vasić.

Prisutne na spomen-obilježju u Ledićima pozdravio je načelnik opštine Trnovo Nenad Mišović, koji je apelovao da pravosuđe i BiH i Republike Srpske konačno krenu u procesuiranje zločina nad Srbima u ovom nekada srpskom selu podno Bjelašnice i Treskavice.

On je pozvao članove porodica stradalih Srba da ne odustaju od traženja istine i pravde, i da vječno čuvaju sjećanje na svoje najmilije i svoje komšije, da se ovaj zločin nikada ne zaboravi.

Ledići su prije rata imali sedamdesetak žitelja, a ubijeni su starci, žene i djeca. Zločinci ni nakon više od dvije decenije nisu odgovarali za ovaj masakr.

Većina mještana stradala je na kućnom pragu, a oni malobrojni, koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama, pronađeni su i ubijeni.

Selo je opljačkano, popaljeno i razoreno do te mjere da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Zločin, koji je započeo 3. juna u večernjim časovima, izvršili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

U tom periodu, na veoma surov način, ubijeni su /uglavnom masakrirani/ svi mještani srpske nacionalnosti koji nisu mogli da blagovremeno pobjegnu iz svojih kuća, ali i oni koji su, nakratko, uspjeli da pobjegnu.

Istraga koju je 1994. godine provelo Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske pokazala je da su se stanovnici Ledića prilikom bijega podijelili u dvije grupe. Jedna je krenula preko Treskavice ka Vojkovićima, naselju nadomak Sarajeva, a druga prema Kalinoviku.

Prema rezultatima ove istrage, drugu grupu koja je išla prema Kalinoviku presrele su muslimanske snage na lokalitetu Poljice i sve ih poubijale, osim jedanaestogodišnjeg dječaka koji je povrijeđen ležao među truplima.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tijela. Prema izvještaju MUP-a Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način - klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Iako su vlasti Republike Srpske predale nalaze svoje istrage i dokaze Tužilaštvu BiH, još niko nije optužen za ovaj zločin, zbog čega porodice stradalih smatraju da nadležne institucije i pojedinci u Tužilaštvu i pravosuđu BiH ne rade ništa o tom pitanju i da zataškavaju predmete u kojima su žrtve ratnih zločina Srbi.

Trnovo, 3. juna /SRNA/

Kontakt

Trg jasenovačkih žrtava 4, 78000 Banja Luka
051 / 247 472
051 / 247 597
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.