petak, 08 maj 2015 00:00

Potvrđena optužnica za zločine nad Srbima u Livnu

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Zdenka Andabaka, Muamira Jašarevića i Seada Velagića tereti za zločine nad srpskim stanovništvom na području Livna 1993. godine, saopšteno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da su Andabak, Jašarević i Velagić za vrijeme oružanog sukoba u BiH, u okviru kojeg su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i Vojne policije HVO-a preduzimali široko rasprostranjen i sistematičan napad protiv srpskog civilnog stanovništva na području opštine Livno, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji cilj je bio njihovo nasilno permanentno preseljenje sa tog područja.

Prema optužnici, oni su učestvovali u progonu civilnog srpskog stanovništva na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi ubistvima, protivzakonitim zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima, uključujući sistematsko nezakonito zatvaranje oko 300 srpskih civila u školi "Ivan Goran Kovačić", koja je imala sva obilježja logora, a u kojem su zatvorenici držani u nehumanim uslovima, podvrgnuti prijetnjama, mučenju, ubistvima i drugim nečovječnim djelima.

Zdenko Andabak bio je komandir Vojne policije HVO za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, odnosno komandir Vojne policije HVO-a u Livnu - bataljon Vojne policije HVO-a od maja do jula 1992. godine, a od jula komandir Drugog bataljona Vojne policije HVO-a za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina.

Muamir Jašarević bio je Andabakov zamjenik od maja do jula 1992. godine, a od jula do februara 1993. godine zamjenik komandira Drugog bataljona Vojne policije HVO-a.

Sead Velagić bio je pripadnik krim-službe Vojne policije HVO-a Livno.

Optužnica tereti Andabaka, Jašarevića i Velagića za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

SRNA, 07.05.2015.

Kontakt

Trg jasenovačkih žrtava 4, 78000 Banja Luka
051 / 247 472
051 / 247 597
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.