×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 55

Прва Скупштина Удружења

СИСТЕМ УМРЕЖАВАЊА ДОНИО БИ ПОТПУНИЈЕ ПОДАТКЕ

БАЊАЛУКА, 28. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Скупштине Удружења жена жртава рата Републике Српске Радојка Пандуревић изјавила је данас да недостатак материјалних средстава, са којим се суочава ово удружење, онемогућава стварање система умрежавања с циљем доласка до података колико у ком мјесту Српске има жена које су биле жртве рата.
"Немамо тачну евиденцију о броју жена жртава рата, али не због нерада овог удружења, већ због недостатак материјалних средстава да би се обавила таква активност", рекла је Пандуревићева новинарима у Бањалуци гдје се одржава сједница Скупштине овог Удружења одржане у Бањалуци.


Она је истакла да се сваки дан пријављују жене жртве рата.


Пандуревићева је рекла да се и одлуке ове прве радне Скупштине односе на статутарне измјене како би се регионална удружења могла регистровати као правна лица, истичући да увезаност унутар удружења има за циљ лакше долажење до података о женама жртвама рата.


"Формирали смо ово удружење, може се рећи у посљедњем минуту, управо зато што у свијет иде слика да српска жена није била жртва рата, и то је оно што ме посебно боли. На другој страни, имамо удружења која се финансирају из разних извора, као што су то жене из Сребренице и које су створиле мит о Сребреници", нагласила је Пандуревићева.


Предсједник Удружења жена жртава рата Српске Божица Рајилић-Живковић оцијенила је битним подршку Удружењу од институција Српске, додајући да су се жене жртве рата организовале прије петнаестак мјесеци, како би јавно и организовано говориле о својим страдањима, "иако се слабо надамо да ће ко бити осуђен за такав злочин".


Она је подсјетила да је ово удружење основано крајем 2012. године и да је било потребно око пола године за завршетак неопходне "папирологије", те да је због тога "испало из свих финансијских комбинација, јер су буџети били затворени".


Живковићева је навела да је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Српске дало једнократну помоћ Удружењу, те да је данашња Скупштина организована уз помоћ средстава предсједника Републике Српске.


Она се осврнула и на данашњу конференцију у Сарајеву посвећену борби против сексуалног злостављања жене у рату, на којој присуствује и глумица Анђелина Џоли, рекавши да те "добронамјерне" свјетске диве према БиХ, уопште нису добронамјерне, уједно поставивши питање зашто нема никог од жена из овог Удружења на конференцији. /крај/нб/дад/фоно/

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.