четвртак, 07 јануар 2016 00:00

Потврђена оптужница против Махмуљина

Сарајево, 07.01.2016.

Суд БиХ потврдио је оптужницу против бившег команданта Трећег корпуса Армије БиХ (АБиХ) Сакиба Махмуљина због ратног злочина почињеног на подручјуВозуће (општина Завидовићи).
Махмуљин је оптужен да као командант Трећег корпуса АБиХ, у чијем саставу је дјеловао и одред “Ел Муџахидин”, у току 1995. године на подручју Возуће и Завидовића није спријечио или казнио злочине својих подређених над ратним заробљеницима и цивилима српске националности.

У оптужници стоји да Махмуљин није ништа подузео како би спријечио злочине, иако је имао информацију да се припадници одреда “Ел Муџахидин” спремају починити злочин, те није подузео ништа како би казнио починиоце.

Из Тужилаштва БиХ су раније казали да су припадници одреда убили више од 50 заробљеника, од којих су некима одсијецане главе и показиване другим заробљеницима.

Припадници одреда “Ел Муџахидин” су, према Тужилаштву БиХ, злостављали и мучили заробљенике, одсијецали им уши и убадали по тијелу, везали их и премлаћивали разним предметима. Заробљенике су држали везане више сати у згрченим положајима, са омчана око врата, које су их гушиле.

Махмуљин је ухапшен 8. децембра, а потом пуштен уз мјере забране.

Justice Report, 07.01.2016.

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.