петак, 20 новембар 2015 00:00

ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НАД СРБИМА У МРКОЊИЋ ГРАДУ И ЈАЈЦУ

САРАЈЕВО, 20. НОВЕМБРА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против бившег припадника војне полиције Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Јоза Ловреновића /46/ из Јајца због ратног злочина над српским заробљеницима на подручју општина Мркоњић Град и Јајце.
Према наводима оптужнице, Ловреновић и њему познати војни полицајци заробили су у засеоку Шебези групу активних и резервних припадника Станице јавне безбједности /СЈБ/ Мркоњић Град и, приликом спровођења, он је једног заробљеника вријеђао и ударао кундаком пушке, а потом га убио.

Оптужени је пришао још једном затворенику који је био на зачељу колоне и послије краће препирке са њим убио га из аутоматске пушке.

Ловреновић је оптужен да је од јуна до августа 1992. заједно са припадницима војне полиције ХВО-а Јајце приводио у просторије СЈБ у том мјесту групе заробљеника активних и резервних припадника СЈБ Мркоњић Град и Војске Републике Српске, те их приликом саслушања у више наврата мучио, физички и психички злостављао.

Он их је ударао ногама, рукама, полицијским и импровизованим палицама, каблом, качио их на вјешалицу да би им вадио зубе из усне шупљине, гасио цигарете по цијелом тијелу и тако им наносио снажан бол.

Из Тужилаштва БиХ наводе да је оптужница прослијеђена Суду БиХ.

СРНА, 20.11.2015.

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.