понедјељак, 03 август 2015 00:00

Представљен "Билтен" са именима погинулих и несталих Срба

Банстол, 2. августа.
Предсједник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац

представио је данас у фрушкогорском насељу Банстол "Билтен 1995-2015" у коме је први пут објављен интегрални списак 7.210 погинулих и несталих Срба на подручју Хрватске и Републике Српске Крајине од 1990. до 1998. године.
"Билтен на српском и енглеском језику изашао је данас из штампе и сутра ће бити подијељен свим дипломатским представништвима у Србији", рекао је Штрбац новинарима у Банстолу, гдје ће бити грађена црква посвећена жртвама војне акције "Олуја".

Он је додао да су на интегралном списку погинулих и несталих Срба у "Билтену" своје мјесто нашле и жртве "Олује". "На списку се налазе 1.853 жртве `Олује`, као и 851 несталих у тој злогласној акцији хрватске војске", рекао је Штрбац.

Он каже да је "Олуја" специфична по томе што су у тој војној акцији страдали углавном српски цивили.

"У `Олуји` је страдало 65 одсто цивила и чак 27 одсто жена. Више од 50 одсто страдалих су старији од 65 година живота. То довољно о говори о изразито злочиначком карактеру те војне акције", рекао је Штрбац.

Одговарајући на питање колико је држава Хрватска дужна прогнаним Србима по основу уништених домова, отете имовине и земље током рата, Штрбац каже да процјене указују на 30 милијарди евра.

"Међутим, оно што је битније од сваког новца су изгубљени животи који су ненадокнадиви. Ту су и порушени споменици, православне цркве и други објекти који су припадали Србима, а заиста су непроцјењиве вриједности", рекао је Штрбац.

Он је навео да је и сам жртва рата у Хрватској јер су му у тој земљи остали гробови оца и сина, које не може да посјети.

"Ко може процијенти мој бол што не могу посјетити гробове свог оца и сина, јер ми хрватске власти не дозвољавају да уђем у ту државу из само њима знаних разлога", пита Штрбац.

Он каже да се Срби могу надати да ће повратити нешто од своје изгубљене имовине у Хрватској.

"У том смислу, добар је знак, рекао бих, што се држава Србија, Даном сјећања први пут `умијешала` у обиљежавање страдања Срба. Држава Србија и Република Српска, једине двије преостале српске државе, могле би бити камен-међаш да се промијене односи према српским жртавама, као и имовини коју су изгубили", рекао је Штрбац.

Упитан како гледа на притиске Запада са циљем нестанка Републике Српске и шта би се десило да се тај сценарио и оствари, Штрбац каже да би посљедице по Србе биле стравичне.

"Уколико би нестала Република Српска, мало тога би подсјећало да су у БиХ некад живјели Срби. Десила би се нова трагедија попут оне која је задесила Србе у Хрватској нестанком Републике Српске Крајине. Уосталом, питам Запад, да ли је вриједнија територија без 220.000 људи, колико их је прогнано у `Олуји` или су вриједнији људи", рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, споменика жртвама "Олује", као што ће то на духовни начин бити будућа црква у Банстолу, требало би бити и више.

"Оваквих цркава сјећања на жртве `Олује` требало би у Србији да буде много више него што је то данас. И не само цркава-споменика. Чујем да ју је овдашњи народ већ прозвао црквом-оптужницом јер указује на један од највећих злочина у 20. вијеку. Име је добро да вијековима стоји, оптужује, подсјећа и упозорава да се такав злочин никад и ником на свијету поново не деси", рекао је Штрбац.

Код крста на мјесту гдје ће бити подигнута црква сјећања на жртве "Олује", која је добила име Благе Марије, у уторак, 4. августа, епископ сремски Василије служиће парастос поводом 20 година од страдања Срба у акцији "Олуја".

Банстол је насеље са око 3.500 житеља од којих су 95 одсто Срби прогнани из Хрватске послије "Олује".

СРНА, 03.08.2015.

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.