четвртак, 04 јун 2015 00:00

23 године од масакра над Србима у Ледићима

 

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа на спомен-обиљежје у селу Ледићи, код Трнова у Федерацији БиХ, данас су обиљежене 23 године од свирепог убиства српских цивила из овог села, злочина за које још нико није одговарао. Припадници муслиманских снага су у јуну 1992. године мучки убили 24 српска цивила у селу Ледићи - најстарија жртва Иконија Васић имала је 92 године, а најмлађа Милан Тешановић - 18 мјесеци.

У злочиначком походу комшија убијено је десет чланова породице Васић, деветочлана породица Тешановић, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Јеленка Суботић /80/, са сузама у очима, говори да су јој у овом селу од злочиначке муслиманске руке страдали кћерка, зет и двоје унучади, Данијела и Драгомир.

"Моје срце је рањено већ 23 године, обневидјела сам и шећерну болест добила од туге за њима. Али, хвала Богу, имам још дјеце и са њима чувам успомену на наше најмилије који су побијени овдје у Ледићима“, рекла је Јеленка новинарима.

Гордани Елез убијен је отац Саво Кењић. Она истиче да је њен отац, тада педесетдеветогодишњак, био апсолутно невин човјек, као и и остали мјештани овог села који су страдали на изузетно свиреп и језив начин.

"Нажалост, правосудни органи о овом злочину ћуте више од 20 година, тако да је ван сваке памети говорити и упућивати им критике за нерад, сваки пут изнова. Моја мајка је у међувремену умрла, умиру и други чланови породица страдалих, па се плашим да ускоро неће више нико ни бити жив да свједочи о злочинима над Србима у селу Ледићи, и да правда никад и неће бити задовољена", рекла је Елезова.

Милосав Васић је подсјетио на трагичну смрт своје деведесетдвогодишње баке Савке, коју су муслимански злочинци заклали у породичној кући, одсјекли јој главу и сакрили, тако да ју је породица морала сахранити без главе.

Предсједник Удружења грађана "Моје огњиште" из Трнова Славко Васић поновио је да је огорчен и разочаран радом Тужилаштва и правосуђа БиХ који не чине ништа у овом случају, али и представницима власти у Републици Српској, јер није учињено дословно ништа на расвјетљавању овог злочина.

"Нико се до сада није освртао на злочин у Ледићима. Мене, чија су три члана породице - отац, мајка и бака - страдали у том злочину, никада нико није позвао ни из Тужилаштва ни из правосуђа?! Коме су криве биле чак 15 жена које су звјерски убијене у овом покољу?", пита Васић.

Присутне на спомен-обиљежју у Ледићима поздравио је начелник општине Трново Ненад Мишовић, који је апеловао да правосуђе и БиХ и Републике Српске коначно крену у процесуирање злочина над Србима у овом некада српском селу подно Бјелашнице и Трескавице.

Он је позвао чланове породица страдалих Срба да не одустају од тражења истине и правде, и да вјечно чувају сјећање на своје најмилије и своје комшије, да се овај злочин никада не заборави.

Ледићи су прије рата имали седамдесетак житеља, а убијени су старци, жене и дјеца. Злочинци ни након више од двије деценије нису одговарали за овај масакр.

Већина мјештана страдала је на кућном прагу, а они малобројни, који су покушали да се сакрију по околним шумама, пронађени су и убијени.

Село је опљачкано, попаљено и разорено до те мјере да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Злочин, који је започео 3. јуна у вечерњим часовима, извршили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

У том периоду, на веома суров начин, убијени су /углавном масакрирани/ сви мјештани српске националности који нису могли да благовремено побјегну из својих кућа, али и они који су, накратко, успјели да побјегну.

Истрага коју је 1994. године провело Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске показала је да су се становници Ледића приликом бијега подијелили у двије групе. Једна је кренула преко Трескавице ка Војковићима, насељу надомак Сарајева, а друга према Калиновику.

Према резултатима ове истраге, другу групу која је ишла према Калиновику пресреле су муслиманске снаге на локалитету Пољице и све их поубијале, осим једанаестогодишњег дјечака који је повријеђен лежао међу труплима.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање пронађене су одвојене од тијела. Према извјештају МУП-а Српске, становници Ледића убијени су на бруталан начин - клањем, вјешањем или гушењем.

Иако су власти Републике Српске предале налазе своје истраге и доказе Тужилаштву БиХ, још нико није оптужен за овај злочин, због чега породице страдалих сматрају да надлежне институције и појединци у Тужилаштву и правосуђу БиХ не раде ништа о том питању и да заташкавају предмете у којима су жртве ратних злочина Срби.

Трново, 3. јуна /СРНА/

 

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.