петак, 15 мај 2015 00:00

Завршено обиљежавање на Брчанској малти

На Брчанској малти у Тузли завршено је обиљежавање 23 године од страдања бивших припадника ЈНА које су из засједе напале муслиманске снаге.
Окупљање учесника на мјесту гдје су страдали војници протекло је без инцидената, уз јако полицијско обезбјеђење.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је да су на овом мјесту војници страдали само зато што су били легални и легитимни припадници тадашње државе.

Он је подсјетио да кризни штаб града Тузла није испоштовао договор о мирном повлачењу колоне ЈНА.

Према његовим ријечима, Патриотска лига, јединице Територијалне одбране и "Зелене беретеке" напале су колону и убиле 59 невиних војника, а 44 су ранили.

Обиљежавању 23 године од страдања војника ЈНА у "Тузланској колони" присуствовали су потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, савјетник предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић.

Присутни су били предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, те преживјели и чланови породица страдалих војника.

Након што су на Брчанској малти данас положене бијеле руже, служен помен страдалим војницима и прислужене су свијеће, учесници се враћају према Бијељини.

На градском гробљу Пучиле у 12.00 часова биће служен парастос, у 12.30 часова је предвиђено полагање цвијећа на Спомен-костурницу, а у 12.45 часова обраћање званичника.

Тузла, 15. маја, СРНА

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.