петак, 08 мај 2015 00:00

Потврђена оптужница за злочине над Србима у Ливну

Суд БиХ потврдио је оптужницу која Зденка Андабака, Муамира Јашаревића и Сеада Велагића терети за злочине над српским становништвом на подручју Ливна 1993. године, саопштено је из Суда БиХ.

У оптужници се наводи да су Андабак, Јашаревић и Велагић за вријеме оружаног сукоба у БиХ, у оквиру којег су припадници Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и Војне полиције ХВО-а предузимали широко распрострањен и систематичан напад против српског цивилног становништва на подручју општине Ливно, учествовали у удруженом злочиначком подухвату чији циљ је био њихово насилно перманентно пресељење са тог подручја.

Према оптужници, они су учествовали у прогону цивилног српског становништва на политичкој, националној и вјерској основи убиствима, противзаконитим затварањем, мучењима и другим нечовјечним дјелима, укључујући систематско незаконито затварање око 300 српских цивила у школи "Иван Горан Ковачић", која је имала сва обиљежја логора, а у којем су затвореници држани у нехуманим условима, подвргнути пријетњама, мучењу, убиствима и другим нечовјечним дјелима.

Зденко Андабак био је командир Војне полиције ХВО за Оперативну зону Сјеверозападна Херцеговина, односно командир Војне полиције ХВО-а у Ливну - батаљон Војне полиције ХВО-а од маја до јула 1992. године, а од јула командир Другог батаљона Војне полиције ХВО-а за Оперативну зону Сјеверозападна Херцеговина.

Муамир Јашаревић био је Андабаков замјеник од маја до јула 1992. године, а од јула до фебруара 1993. године замјеник командира Другог батаљона Војне полиције ХВО-а.

Сеад Велагић био је припадник крим-службе Војне полиције ХВО-а Ливно.

Оптужница терети Андабака, Јашаревића и Велагића за кривично дјело злочини против човјечности.

СРНА, 07.05.2015.

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.