понедјељак, 04 мај 2015 00:00

Којић: Злочин над припадницима ЈНА дјело система

 

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је данас Срни да злочини над припадницима бивше ЈНА и Србима у Сарајеву представљају дјело система и тешко да данас било ко може увјерити у супротно.

Којић је нагласио да је посебно апсурдно да овакви злочине, који су дјело политичких, војних и полицијских функционера тадашње Републике БиХ нису добили судски епилог.

"Сви добро знамо да постоје бројни материјални докази о овим стравичним злочинима. Знамо да је још 2012. године Џуд Романо, страни тужилац, обуставио истрагу у овом предмету и чак у свом образложењу рекао да су припадници ЈНА, који су поштовали закон и међународно право и поштовали претходно постигнути договор - представљали легитимни војни циљ", рекао је Којић.

Према његовим ријечима, то је још један апсурд правосуђа БиХ и оно што посебно брине је да већ три године Тужилаштво БиХ није радило по притужби, ни Министарства унутрашњиј послова Републике Српске, нити породица које су то урадиле преко својих заступника, односно адвоката.

Он наглашава да је очигледно да не постоји воља нити жеља да се процесуирају највиши политички, војни и полицијски функционери тадашње БиХ.

"Ми ћемо и даље истрајати у напорима да овај злочин и слични добију судски епилог, јер је очигледно да бошњачка политика не жели да се измијени слика карактера рата како је они представљају и да се стварно утврди какав је био карактер трагичног сукоба", истакао је Којић.

Којић истиче да је јасно да су највећи злочини почев од Сијековца, Добровољачке улице, Тузланске колоне на самом почетку рата били пуцањ у Србе од Бошњака и њихове политике коју и данас проводе, јер очигледно имају знатна утицај на Тужилаштво БиХ да се ови злочини не процесуирају.

У Добровољачкој улици у Сарајеву данас су почаст војницима некадашње ЈНА, убијеним 1992. године, одали чланови породица страдалих, преживјели злочина и званичници Републике Српске.

Учесници обиљежавања овог догађаја на мјесту страдања војника ЈНА положили су руже и маслинове гранчице, те прислужили свијеће.

Први пут ове године свештеници Митрополије дабробосанске служили су помен убијеним војницима на мјесту страдања.

Источно Сарајево, 3. маја /СРНА/

 

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.