петак, 24 април 2015 00:00

Некажњени ратни злочини у БиХ

Главна препрека у процесуирању ратних злочина почињених над Србима у претходном рату су правосудни органи на нивоу БиХ, конкретније Тужилаштво, па и Суд БиХ, изјавио је вечерас у Бањалуци Невенко Врањеш из Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Републике Српске. Врањеш, који је начелник Одјељења за истраживање рата, ратних злочина и обраду документације, рекао је током предавања под називом "Некажњени ратни злочини у БиХ" да се то може констатовати на основу многих мишљења правних експерата, истражилаца из полицијских агенција, као и према резултатима истраживања Центра.

"Тужилаштво БиХ не даје ниједан сигнал, не открива нити саопштава праве разлоге зашто је то тако. О томе говоре и приговори које су поднијеле полицијске агенције на наредбе тог тужилаштва о непровођењу истраге", нагласио је Врањеш.

Он је изнио већи број примјера почињених ратних злочина над Србима који још нису процесуирани.

Према његовим ријечима, посљедњи рат је почео дешавањима на територији гдје су живјели Срби, гдје су прве жртве били Срби, као и припадници тада регуларне ЈНА који су убијани широм БиХ.

Врањеш је подсјетио на низ почињених злочина почевши од Сарајева – Добровољачке улице и Великог парка, преко злочина на Брчанској Малти у Тузли, низа злочина у Посавини, западнокрајишким општинама, окупацији Мркоњић Града, подручју Подриња, који још нису процесуирани, упркос бројним доказима.

Организатор вечерашњег предавања је бањалучки одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".

Бања Лука, 23.04.2015.

СРНА

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.