сриједа, 01 октобар 2014 00:00

Завршна ријеч Радована Караџића

 Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић упозорава да Тужилаштво Хашког трибунала дубоко вријеђа Србе измишљањем оптужбе о удруженом злочиначком подухвату.

Срби су најтежи народ за лидера, јер не слушају и нису овце да им се може нешто наметнути.

Тужилаштво својим слабашним алузијама без правог доказа покушава увести Судско вијеће у заблуду да из необавезних реченица извлачи закључке - рекао је Караџић током изношења своје завршне ријечи.

Он је навео да је намјера Срба била да оно што имају у БиХ - заштите, те да се од аустро-угарских процеса није догодило ништа погрешније од рата који је наметнут, као и суђења након њега.

Караџић оцјењује да је много пристојних људи, углавном Срба, осуђено на велике казне, а, истовремено, ослобођени су непосредни злочинци над Србима.

"Цијенио сам упозорења Судског вијећа да не браним српски народ, него да се браним сам, јер српски народ није оптужен. Али, српски народ јесте оптужен.

Нисам имао личних разлога да се бавим политиком, имао сам лијепу каријеру и добро развијену социјалну мрежу, укључујући и велик број муслимана и Хрвата који су ми били и остали пријатељи.

С мојим образовањем могао сам радити било гдје на свијету, нисам се кандидовао ни за једну функцију. Ако сам ја луд, је ли лудо милион и по Срба који су давали синове у ровове да бране домове" - упитао је Караџић.

Караџић је таксативно наводећи оригиналне цитате из својих пријератних и ратних наступа демантовао тврдње тужилаштва о наводним ратнохушкачким наредбама.

Као класичан примјер манупулације и фалсификовања његових наступа, Караџић је навео да је пред посланицима бранио Овен-Столтенбергов план и да је на примједбу да су нека српска мјеста била предвиђена за Федерацију БиХ - одговорио да су и нека мјеста у којима Срби нису већина предвиђена да буду у Републици Српској.

Ипак, тужилац је тај став представио као Караџићево наводно ликовање што су Срби добили територије у којима нису већина...

Караџић наставља да излаже своју одбрану....

СРНА, 01.10.2014.

 

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.