Гаврановић: Подршка жртвама у случајевима родно заснованог насиља

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић потписао је данас Протокол о сарадњи институција и невладиних организација у пружању подршке жртвама/свједоцима у случајевима ратних злочина, сексуалног насиља и других кривичних дјела родно заснованог насиља, преносе агенције.

Протокол, чију је израду иницирала Фондација “Удружене жене”, потписали су и представници осам институција и невладиних организација.

Гаврановић је рекао да је данашње потписивање Протокола добар почетак позитивне праксе, истичући да је то једини такав протокол у Републици Српској и БиХ.
- Основна обавеза коју преузимамо данас потписивањем овог протокола јесте јачање наших капацитета у пружању подршке жртвама/свједоцима у случајевима ратних злочина, сексуалног насиља и других кривичних дјела родно заснованог насиља, прије свега у смислу стварања материјално-техничких претпоставки, лоцирања одређених проблема или обезбјеђивања одређених организационих облика у одређеним институцијама - каже Гаврановић.

Он сматра да је врло значајно ангажовати професионалце који ће бити од веклике помоћи жртвама да би избјегле додатна психичка и друга оптерећења.
Гаврановић је рекао да Протокол треба да обезбиједи потпуну заштиту и једнак третман свих жртава/свједока у случајевима ратних злочина, сексуалног насиља и других кривичних дјела родно заснованог насиља.

Предсједник Фондације “Удружене жене” Нада Голубовић рекла је да је Протоколом усаглашен начин поступања према женама жртвама и свједоцима родно заснованог насиља.
- Надамо се да ће ово бити модел који ће се пренијети и на друге градове у Српској и БиХ, како би жене жртве/свједоци у случајевима ратних злочина и осталих кривичних дјела родно заснованог насиља биле заштићене - рекла је Голубовићева.

Она је подсјетила да је градоначелник Бањалуке и први потписник нулте толеранције према насиљу у породици.

Замјеник Окружног тужиоца у Бањалуци Сеад Жерић рекао је да Тужилаштво има евиденцију у вези са свим ратним злочинима, као и жртвама.

Вршилац дужности предсједника Окружног суда у Бањалуци Марија Аничић Згоњанин истакла је да у саставу Окружног суда већ три године дјелује Одјељење за подршку свједоцима жртвама/свједоцима у случајевима ратних злочина и других кривичних дјела.

- Водимо уредне евиденције о сваком појединачном случају и пишу се мјесечни извјештаји, а оквирно могу рећи да је годишње до десетак случајева до сад било - рекла је она.

Осим Административне службе града, Протокол су данас потписали и представници бањалучког Окружног тужилаштва, Окружног суда, Центра јавне безбједности, Центра за социјални рад, Центра за ментално здравље, те Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске, Удружења жена жртава рата Републике Српске и Фондације “Удружене жене”.

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.