БАЊАЛУКА, 1. СЕПТЕМБРА /СРНА/

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица ускоро ће објавити публикацију "Намјерном силом на Републику Српску", која је резултат систематичног истраживања свега што се дешавало у вријеме НАТО бомбардовања Републике Српске од 30. августа до 14. септембра 1995. године.

БАЊАЛУКА, 30. АВГУСТА /СРНА/


На спомен-костурници у Бањалуци данас су положени вијенци поводом 30. августа, Међународног дана несталих лица.
Вијенце су положили представници Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске и Одбора породица погинулих и заробљених Борачке организације града Бањалука, те представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић.

Предсједник Одбора за борачко-инвалидску заштиту Народне скупштине Републике Српске Недељко Гламочак рекао је да институције Републике Српске морају наћи начин и кренути у идентификацију посмртних остатака који се налазе у овој спомен-костурници.

Гламочак, који је присуствовао обиљежавању Међународног дана несталих, рекао је новинарима да би ово требало да буде "приоритет свих приоритета", како би се након 20 и више година овај проблем рјешавао у Републици Српској.

Он је навео да је поводом застоја у тражењу несталих лица и идентификацијама српских жртава рата скупштински Одбор за борачко-инвалидску заштиту прије годишњих одмора иницирао састанак са представницима ресорног министарства.

Предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић рекао је новинарима да је један вид опструкције у овом процесу тај што се не врши идентификација 650 тијела, која се већ годинама налазе у спомен-костурницама Српске, а други вид опструкције је тражење преосталих око 1.000 несталих српских бораца и цивила.

Милетић је поновио да је БОРС због тога огорчен досадашњим радом српских представника у Институту за нестала лица БиХ.

Он је подсјетио да је БОРС јуче покренуо иницијативу да се покуша разговорима са представницима Владе Републике Српске изнаћи новчана средства како би Завод за судску медицину Републике Српске идентификовао посмртне остатке у три спомен-костурнице у Српској.

Милетић је рекао да би о овој теми ускоро требало да буде одржан званичан састанак представника БОРС-а, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица и Завода за судску медицину Републике Српске.

"ДНК узорци налазе се у Међународној комисији за нестала лица /ИЦМП/ и нама нису доступни и то је проблем што се не врши идентификација посмртних остатака у три спомен-костурнице Српске", додао је Милетић.

Руководство БОРС-а и Одбора породица погинулих и заробљених бораца данас су симболично у 11.55 часова положили вијенце на спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву у којима се налазе тијела неидентификованих српских жртава.

Општинске и градске борачке организације вијенце су положиле на споменике и спомен-обиљежја у свим општинама и градовима Републике Српске.

Република Српска још тражи 1.670 несталих, од којих око 600 српских бораца и припадника полиције.

У три спомен-костурнице Републике Српске налази се ексхумирани неидентификовани посмртни остаци 657 лица, од којих у Бањалуци 316, Источном Сарајеву 275 и у Невесињу 66.

САРАЈЕВО, 30. АВГУСТА /СРНА/


За данас је заказан почетак суђења деветорици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ оптужених за ратни злочин против српских цивила и ратних заробљеника почињен на подручју Орашја 1992. и 1993. године, најављено је из Суда БиХ.
За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО Ђуро Матузовић, те Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, те Стјепо Ђурић.

Матузовић, Мато и Анто Живковић, те Ђурић оптужени су да су починили и кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници Војне полиције.

На терет им је стављено да су починили прогон српског становиштва, и то убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем физичке слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима сличне природе.

Матузовић, Живковићи и Ђурић су оптужени и да су заједно са њима познатима припадницима Војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у Основној школи у Доњој Махали учествовали у убиствима, мучењима и нечовјечном поступању, те наношењу великих патњи и повреда тјелесног интегритета и здравља ратним заробљеницима.

На статусној конференцији одржаној 21. априла тужилац Миланко Кајганић је казао да ће током суђења саслушати 141 свједока и уложити 803 материјална доказа.

Одбрана оптужених није износила план доказа.

Почетак суђења заказан је за 9.00 часова.

 

САРАЈЕВО, 29. АВГУСТА /СРНА/


Тужилаштво БиХ затражило је данас да Суд БиХ у складу са законом изрекне казну команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.
Тужилац Мирослав Јањић истакао је током изношења завршне ријечи да је Тужилаштво, на основу доказа и исказа свједока, утврдило и доказало да је на подручју Сребренице постојао оружани сукоб у јулу 1992. године и да су оптужени починили кривична дјела за која се терете.

Износећи резиме доказа, Јањић је своје тврдње првенствено темељио на исказима заштићеног свједока "О1" и Ибрана Мустафића, који је догађаје на подручју Сребренице описао у књизи "Планирани хаос".

Он је додао да се искази ових свједока поклапају са исказима појединих свједока одбране.

"Заштићени свједок `О1` препознао је у судници оптуженог Насера Орића, којег је виђао у ратном периоду. Описао је како су на Петровдан 1992. године вођене борбене активности и тренутак када се налазио у Залазју, те како је са удаљености пет до седам метара видио довођење четири заробљеника које је Орић почео испитивати", навео је Јањић.

Тужилац је подсјетио да је "О1" свједочио да је Орић више пута ударио једног заробљеника у прса и главу, након чега је узео нож, замахнуо и ударио га у врат, а објаснио је и да му је Зулфо Турсуновић тада рекао да је Орић ударио судију Слободана Илића, да је видио његово тијело и да му је из ока цурила крв.

Јањић је додао да је налаз вјештака Рифата Кешетовића показао да је узрок Илићеве смрти, највјероватније, траума главе и вишеструки преломи ребара и бутне кости.

Тужилац је напоменуо да је свједок Ибран Мустафић испричао да му је у његовом стану лично Насер Орић детаљно описао начин како је убио Слободана Илића.

"Исказ овог свједока у потпуности је хомоген са исказом заштићеног свједока због чега му се може вјеровати", додао је Јањић.

Тужилац је подсјетио и на исказе свједока Видоја Илића, Милана Јеремића и Миломира Лазаревића који су се током напада на Залазје сакрили на тавану једне куће. Сва тројица су потврдили да су чули војнике да Орићу говоре да је заробљен судија Слободан Илић, коме ће "сада они судити".

Говорећи о убиству Милутина Милошевића и Митра Савића, Јањић је рекао да су свједоци без сумње потврдили да су у оба заробљеника пуцали и Орић и Мухић.

"Свједоци су рекли да су након напада на Лолиће 29. маја 1992. године видјели како заробљеног Милутина Милошевића боксером удара Насер Орић, након чега га је убио из аутоматске пушке. Након Орића, у њега је пуцао и Сабахудин Мухић. Свједоци су рекли да Митар Савић није поштовао Орића, да га је провоцирао и да га је Орић из непосредне близине убио. У њега је пуцао и Сабахуди Мухић звани Мрчо", додао је Јањић.

Тужилац је навео и да је свједок Агим Мекић описао како је у ријеци у Лолићима пронађено тијело Милутина Милошевића, којег су мјештани закопали.

Јањић је рекао да су искази пет свједока одбране невјеродостојни и да им се не може вјеровати.

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности, Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Суђење ће бити настављено 12. септембра, када ће одбрана оптужених изнијети завршне ријечи.

 

Одлука о избору најповољнијег понуђача за вршење услуга сервисирања и одржавања службених моторних возила


Одлука

Страна 1 од 37