Намјерном силом на Републику Српску

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица објавиo je публикацију „Намјерном силом на Републику Српску“, која је резултат систематичног истраживања онога што се дешавало у вријеме НАТО бомбардовања Републике Српске од 30. августа до 14. септембра 1995. године. 

У истраживању се, између осталог, дошло до закључака да су у нападима на Републику Српску употријебљени најсавременији типови оруђа и оружја, што је нанијело вишемилионску материјалну штету, али су највеће посљедице сурове НАТО кампање људске жртве.

Поред војних објеката гађани су и цивилни циљеви, тако да су, осим војних жртава, у бомбардовању страдали и цивили међу којима је, нажалост, било и дјеце. Авијација НАТО-а бомбардовала је положаје ВРС, али и цивилне циљеве под изговором како се користе у војне сврхе.

Приликом истраживања, а према расположивој документацији Центра, неспорно је утврђено да је током НАТО бомбардовања смртно страдало 58 лица, од чега је 46 војника и седам цивила и пет припадника радне обавезе. Такође, према расположивој документацији утврђено је да је рањено најмање 119 лица од чега 98 војника и 21 цивил.

Осим директних посљедица којих су НАТО напади имали на Републику Српску, треба нагласити и индиректне посљедице које је ова акција изазвала. На овај начин, омогућена је предност бошњачким и хрватским јединицама које су кренуле у општу офанзиву на српске положаје, што је, у крајњем случају, довело до масовног прогона српског становништва са окупираних дијелова територије Републике Српске.

Неспорно је и то да је употребљена муниција са осиромашеним уранијумом, те да се најмоћнија војна сила на свијету отворено ставила на располагање једној од зараћених страна у сукобу, што је, између осталог, наметнуло потребу да се уради свеобухватно истраживање.

У циљу утврђивања истине, те релевантних историјских чињеница везаних за ратна дешавања у БиХ, ово истраживање има вишеструку вриједност.

НАТО бомбардовање Републике Српске, кодног имена „Операција намјерна сила“, представљало је војну интервенцију НАТО снага (са САД на челу) током рата у БиХ и са краћим прекидима трајало је 16 дана. Према подацима Центра, у операцију је било укључено преко 5.000 војника НАТО-а из 15 земаља и више од 400 летјелица, укључујући 222 борбена авиона који су извели 3.515 летова.

Укупно је бачено 1.026 бомби, тежине 10.000 тона. Поред дејстава НАТО авијације, истовремено су дејствовале и Снаге за брзо дјеловање са положаја на Игману, а испаљено је и 13 пројектила типа „томахавк“.

Подаци о овим догађајима нису били потпуни и систематизовани и приликом истраживања коришћена сва расположива документација.

Коришћена је властита документацију, а помоћ је пружила и Радио - телевизија Републике Српске која је уступила обиман видеоматеријал. Такође, подаци су добијени и од Архива Републике Српске као и од Министарства унутрашњих послова Републике Српске, а коришћени су и подаци Републичког завода за статистику, те ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске.

Упућени су и захтјеви за достављање документације о цивилним жртвама и материјалној штети свим општинама у Републици Српској које су биле погођене дејством НАТО снага, а приликом израде публикације коришћени су и сви остали расположиви извори, литература домаћих и страних аутора.

Не треба занемарити и чињеницу и то да су службеници Центра приликом рада на овој публикацији разговарали и обавили разговоре са многим директним судионицима ових немилих догађаја по српски народ, те су се на тај начин имали прилику увјерити у стварну ситуацију која је тада била у Републици Српској.

Разговарано је са тадашњим кадровима ВРС, свједоцима и самим жртвама, а све у циљу стварања што потпуније и свеобухватније слике ових дешавања.

Публикација је објављена на српском и енглеском језику, а у елетронском издању је можете преузети ОВДЈЕ.

 

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.